Massagepraktijk

Naeve Dich

Wanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte kanker in je eigen leven dan staat de wereld even stil. Kanker is zeer ingrijpend. Zowel fysiek als psychisch is het een zware belasting. Je kunt het gevoel hebben dat je lichaam je in de steek heeft gelaten. Je bent de controle kwijt. Er gebeurt van alles waar je geen “grip” op hebt. Je komt in een emotionele en medische achtbaan terecht.

Vanaf de diagnose staat alles in het teken van de kanker in je lichaam. Je bent ineens patiënt. Behandelingen volgen. Operatie, radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie. Het is allemaal heel erg ingrijpend. Vaak word je lichaam alleen nog aangeraakt voor medische behandelingen. Het levert allemaal veel spanning en stress op.

Massage geeft geen genezing maar kan in dit proces een grote steun zijn. Door het aanraken met aandacht wordt het mogelijk het vertrouwen in je eigen lichaam te herstellen. Symptomen als pijn, spanning, stress, vermoeidheid, slapeloosheid en depressie kunnen verminderen. Er komt ontspanning voor lichaam en geest.

Massage kan in elke fase

Tijdens de behandel fase:

Je bent misschien met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie bezig. Ook nu kan je ter ondersteuning gemasseerd worden. De massage ontspant en kan pijnvermindering geven.

Na de behandelfase:

Je komt in het controle traject. De behandeling is klaar, maar om de zoveel tijd moet je naar het ziekenhuis voor controle. Dit geeft spanning en onzekerheid. Je kan nog klachten hebben van de behandeling, zoals een slechte conditie, gewrichtsklachten, vermoeidheid, opvliegers, geen of weinig energie hebben. De massage kan je herstel ondersteunen.  Je kan de regie over je eigen lijf en leven weer gaan voelen en er contact mee maken.

Wanneer je niet meer beter wordt: 

Deze fase kenmerkt zich door vragen en onzekerheid. Hoelang en hoe zal deze laatste tijd eruit zien. Hoe houd ik me staande na zo’n moeilijk bericht. Massage kan in deze tijd een moment voor jezelf zijn, ontspanning en liefdevolle aanraking. Een moment waar emoties gevoeld mogen worden